Smartphone GPS-navigatie

Heb je nog niet eerder met GPS genavigeerd, of heb je al een GPS-apparaat maar ben je er nooit echt vrienden mee geworden? Dan is het uitproberen van een offline navigatie-app op je smartphone een kleine stap om eens kennis te maken met de voordelen van Smartphone GPS-navigatie op reis.

Geen internet nodig met een offline navigatie-app.

Met de juiste navigatie-app, waarbij je de landkaarten –offline– op je smartphone kunt zetten, is er onderweg geen mobiel internet nodig. Hierdoor spaar je buiten de EU de hoge internetkosten uit, en heb je geen last van slecht internet-bereik in afgelegen gebieden. (Bovendien kun je de smartphone in vliegtuigmodus zetten zodat de batterij wat langer mee gaat.)

De betere offline-navigatie-app biedt meer functionaliteit en de kaarten zijn duidelijker dan bijvoorbeeld met Google Maps (die eigenlijk niet echt geschikt is voor de recreatieve wandelaars en fietsers).

Fietsen en wandelen wordt nog leuker!

Doordat je met GPS en digitale kaarten veel meer informatie over de omgeving hebt, zul je onderweg meer ontdekken waardoor het er  spannender op wordt. Dwalen in plaats van verdwalen! Bovendien kun je onderweg heel makkelijk een bakker, supermarkt, camping, café of pinautomaat vinden.

Cursus (en lezing)

Een kleine én snelle stap om GPS-navigatie uit te proberen is om een navigatie-cursus te volgen. Dit kan aan huis of bij één van de reisfiets-speciaalzaken in Amsterdam, BussumUtrecht, Elst of Rotterdam. Een uitgebreid verslag (review) over mijn cursus kun je lezen op de website Kampeerwijzer.

Je kunt ook een lezing van mij bijwonen om eerst te ontdekken of Smartphone-GPS-navigatie iets voor je is. Ben je al bij mijn lezing geweest? Download dan de presentatie om het nog eens op je gemak te bekijken. Ik geef ook lezingen over Bikepacking. Voor de liefhebbers hiervan ook de link: bikepacking-presentatie.

Kaarten van OpenStreetMap

De meeste offline navigatie-apps maken gebruik van OpenStreetMap kaarten. Deze zijn voor Nederland gedetailleerder dan google kaarten, dus een goede reden om een offline navigatie-app in Nederland alvast uit te proberen! In onderstaande afbeeldingen is duidelijk het verschil te zien. Ook heeft OSM (OpenStreetMaps) als voordeel dat de fietsroutes er gratis bij zitten:

google vs osm

lf-routes en knooppuntnetwerk

Stroomvoorziening

Met een handzame accupack (ook wel powerbank of powerpack genoemd) kan de telefoon twee tot zes keer opgeladen worden zodat je ruim één tot wel drie dagen zonder netstroom kunt. Wil je langer zonder netstroom kunnen dan is het handiger om twee kleine accupacks te gebruiken i.p.v. één grotere. Wanneer de fiets is uitgerust met een naafdynamo dan kan de telefoon opgeladen worden terwijl je fietst. (Hier is een geschikte omvormer voor nodig.)

Weer- en schokbestendige stuurbevestiging

Om de smartphone ook in extremere omstandigheden te kunnen gebruiken –in de regen, aan het strand, op stoffige gravelwegen– is het aan te raden om een degelijke telefoonhoes aan te schaffen. De betere hoesjes kun je van 2 meter hoogte laten vallen en tot 2 meter diep laten zinken. Deze zijn niet goedkoop maar je kunt er dan wel onbekommerd mee op fietsreis!

Welke Offline Navigatie-app?

Installeer één van de volgende apps maar eens op je iPhone of Android smartphone.

  • iPhone: Pocket Earth PRO (een gratis en een betaalde versie, ≈ €11,-).
  • Android: OsmAnd (een gratis en een betaalde versie, ≈ €11,-).

Let op: voor de iPhone raad ik Pocket Eart PRO aan. Jammer genoeg is Pocket Earth –nog niet– beschikbaar voor Android. Daarom gebruik ik voor Android de app OsmAnd. (De iPhone versie van OsmAnd is beperkter dan de Android versie, en bovendien is Pocket Earth sowieso gebruiksvriendelijker.)

Waarom geen Maps.me, Komoot of …?

De functionaliteit van maps.me en komoot is een stuk minder uitgebreid dan OsmAnd of Pocket Earth. Belangrijker nog: de kaarten zijn veel minder duidelijk!

Cursussen / Workshops

Je leert: navigeren met de smartphone, downloaden van bekende fietsroutes, maken van eigen routes, weer- en schokbestendig bevestiging op het stuur, en het onderweg volhouden van de batterij. Zie Cursussen voor meer informatie.

Lezingen

Ik geef naast de cursussen ook lezingen om fietsers en wandelaars te enthousiasmeren (‘over te halen’) om toch vooral eens met GPS-navigatie te gaan fietsen. En dat gaat nou eenmaal het eenvoudigst met een smartphone.