Waarom GPS-navigatie?

Fietsen wordt nóg leuker!

Doordat je met GPS en digitale kaarten veel meer informatie over de omgeving hebt zul je onderweg meer ontdekken waardoor het er –in de positieve zin– spannender op wordt. De vrijheid van gaan neemt aanzienlijk toe omdat je onbekommerd de kleinste weggetjes kunt nemen. Bovendien zul je onderweg veel makkelijker een bakker, supermarkt, camping of café kunnen vinden.

Detail

Het navigeren met behulp van GPS heeft als voornaamste voordeel dat je gedetailleerdere kaarten ter beschikking hebt dan met een papieren landkaart. Met de digitale kaarten op je smartphone heb je een plattegrond van bijna elk stad, dorp of gehucht bij de hand. Met daarbij extra informatie over allerlei interessepunten zoals: slaap- en eetgelegenheden, campings, bezienswaardigheden, winkels, supermarkten, banken, ziekenhuizen, etcetera, etcetera.

Kleine wegen en paden

Vanwege het detail is er veel meer keuze aan kleinere wegen en paden. In een grote stad kunnen drukke hoofdwegen vermeden worden om in plaats daarvan al zigzaggend door rustige wijken je weg te vinden. Kortom, met behulp van GPS-navigatie kun je je van stad tot steppe laten verrassen door de kleine weggetjes die op de papieren kaart vaak niet te vinden zijn. Het fietsen met GPS-navigatie maakt het dus spannender. Dwalen zonder te verdwalen.

Makkelijker en sneller navigeren

Doordat je al fietsend in één oogopslag de huidige positie in de digitale kaart ziet gaat het navigeren onderweg veel eenvoudiger en sneller. Je hoeft nauwelijks meer te stoppen om op de kaart te zoeken waar je je bevindt. De papieren kaart kan onderweg dus gewoon in de tas blijven zitten. (De papieren kaart zul je vooral nog gebruiken voor het overzicht en het plannen van de route, de GPS-navigatie voor het detail.)

Bestaande fietsroutes en routeplanners

Voor Nederland en België bestaan goede websites die een recreatieve fietsroute kunnen berekenen, gebruikmakend van regionale en landelijke fietsnetwerken zoals LF-routes en het netwerk van knooppunt-routes. Ook zijn er talloze sites met informatie over bestaande fietsroutes van over de gehele wereld, zoals: Santiago de Compostela, Rome, Carretera Austral, The Great Divide, etcetera, etcetera. Al deze fietsroutes kunnen eenvoudig geïmporteerd worden in de navigatie-app.