Waarom Smartphone?

Smartphone versus GPS-toestel

Als je al een smartphone hebt – of wilt gaan aanschaffen – dan hoeft de keuze tussen Smartphone versus GPS-toestel nog niet gemaakt te worden. Probeer eerst eens een goede navigatie-app op je smartphone. Met de kennis die je hiermee opdoet kun je later besluiten of de voordelen van een GPS-toestel opwegen tegen de extra kosten, extra leertijd, en extra apparatuur mee op reis. Ik heb de keuze gemaakt in het voordeel van de smartphone!

Hieronder worden enkele voordelen van beide opgesomd:

Voordelen Smartphone

De voordelen van een Smartphone ten opzichte van een GPS-toestel:

 • Je hebt al een smartphone?
  Alle iPhone modellen zijn goed geschikt om te gebruiken voor GPS-navigatie. Van Android smartphones bestaan er vele merken en modellen waarvan de ene zeer geschikt is, een ander minder. Dit heeft vooral te maken of er een goede GPS ontvanger in zit, de helderheid van het scherm (i.v.m. fel zonlicht) en de snelheid. De topmodellen van de bekende merken volstaan allemaal goed.
 • Kaarten en routes beheren = gratis.
  Bij een GPS-toestel is er meestal een computer nodig om kaarten en routes te beheren. Een smartphone is het beheren van kaarten en routes een stuk eenvoudiger, ook onderweg middels WiFi. Kaarten zijn veelal gratis te gebruiken: online, maar ook offline. Met offline wordt bedoelt dat de kaarten op de smartphone gedownload kunnen worden zodat er onderweg geen internetverbinding nodig is.
  Het selecteren van een land om te downloaden doe je met de navigatie-app zelf en het downloaden duurt enkele minuten. Gratis!
 • Ruime keuze aan navigatie-apps.
  Voor verschillende doeleinden zoals tourfietsen, training, auto, wandelen. Deze kosten meestal maar enkele euro’s of zijn gratis. Bij een GPS-toestel zit je vast aan de software van de fabrikant.
 • Schermgrootte en aanraakscherm.
  Een smartphone scherm is groter dan de meeste GPS-toestellen en in combinatie met het aanraakscherm gebruiksvriendelijker. Door het grotere scherm heb je op een smartphone meer overzicht in de kaart. Het navigeert daarom makkelijker!

Tablet: iPad niet, iPad-mini eventueel

Ik krijg regelmatig de vraag of je ook kunt navigeren met een iPad. Het nadeel van een groot scherm is dat het meer energie verbruikt. In een grotere smartphone of iPad zit weliswaar een grotere accu, maar onderweg zal er meer energie meegenomen (grotere accupack) of opgewekt (naafdynamo, zonnecellen) moeten worden. Een iPad is met een schermgrootte van 9.7 inch dan ook minder geschikt dan een smartphone, want een iPad gebruikt nog veel meer energie (≈ 4 tot 6 keer meer dan een smartphone). De iPad-mini – met een scherm van 7.9 inch – is eventueel nog wel een optie om onderweg te gebruiken, ook omdat deze met een smartphone-oplader opgeladen kan worden, en onderweg dus ook met een kleine accupack, een naafdynamo of een kleine zonnecel.

Het grote voordeel van een iPad (mini) is dat je vanwege het grote scherm meer overzicht op de kaart hebt. Dus ideaal om de route mee te kunnen plannen, en die vervolgens op je smartphone te zetten. Om deze reden neem ik zelf vaak naast de iPhone ook mijn iPad mee..

Voordelen GPS-toestel

De voordelen van een GPS-toestel (Garmin, Mio, Bryton) ten opzichte van de Smartphone:

 • Batterijduur
  Een GPS-toestel verbruikt minder energie doordat deze niet zo multi-functioneel is als een smartphone en vaak een kleiner scherm heeft. De batterijduur kan bij sommige modellen oplopen tot wel 12 uur. Voor een smartphone met het scherm op volle helderheid en de GPS aan is 3 uur al heel wat. Bovendien zijn bij de GPS-toestellen die met penlights zijn uitgevoerd de batterijen eenvoudig te vervangen. Voor het op reis gebruiken is het onderweg kunnen opladen van een smartphone een vereiste, maar ook bij een GPS-toestel zal dit nodig zijn.
 • Weerbestendigheid en Robuustheid
  De behuizing van een GPS-toestel is degelijker uitgevoerd omdat deze gemaakt is om buiten gebruikt te worden. Met een goede hoes kun je een smartphone waterdicht en schokbestendig maken. Zie het hoofdstuk weer- en schokbestendigheid hoe dit voor een smartphone opgelost kan worden.
 • Afleesbaarheid scherm bij fel zonlicht
  Bij sommige van de duurdere GPS-toestellen is het scherm bij fel zonlicht beter af te lezen.  Let wel, dit geld lang niet voor alle GPS-toestellen.
 • Fietscomputer en Tracking
  Met de modellen speciaal ontwikkeld voor de fiets kunnen ritgegevens – snelheid, hoogte, optioneel ook cadans en hartslag – overzichtelijk getoond worden. Ook kan een gereden route worden opgeslagen (tracking).
  Dit kan ook allemaal heel goed met een smartphone – inclusief cadans en hartslag – maar voor de al beperkte batterijduur moet dan wel een oplossing gevonden worden. Gelukkig is die oplossing er.