Cursussen

Een kleine én snelle stap om GPS-navigatie op de smartphone uit te proberen is om een navigatie-cursus te volgen:

Onderaan deze pagina vind je een voorproefje van het cursusmateriaal (eerste deel), alsmede de presentatie van de lezing.


BASISCURSUS

Wil je in korte tijd alle mogelijkheden van het navigeren met de smartphone leren kennen? Meld je dan aan voor een cursus bij één van onderstaande reisfietswinkels. De cursus/workshop duurt drie en half uur en kost €65. De in de cursus gebruikte navigatie-app – zelf aan te schaffen via de app of play store – kost eenmalig ongeveer €16 (iPhone) of €25 (Android).

LocatieAanmelden
Beagle Bikes (Utrecht & Nieuw-Vennep)ga naar webshop
Fietsvakantiewinkel (Elst)ga naar webshop
OpPad (Elst)ga naar webshop

Je leert: navigeren met de smartphone, downloaden van bekende fietsroutes, aanwijzingen voor het maken van eigen routes, hoogteprofiel en reliëfschaduwkaarten analyseren, zoeken naar interessepunten (accommodatie, eetgelegenheden, winkels, bezienswaardigheden, wikipedia, etc). Ook worden er veel tips gegeven over het onderweg volhouden van de batterij en weer- en schokbestendig bevestiging (zowel op het stuur als op de rugzak).

Ter voorbereiding wordt een deel van het cursusmateriaal opgestuurd om thuis alvast mee te oefenen (o.a. installeren van de navigatie-app, downloaden van kaarten, het maken en vinden van recreatieve routes, interesspunten zoeken in de omgeving). Hierdoor kan er tijdens de cursus/workshop veel meer behandelt worden. Houdt er rekening mee dat je voor dit voorbereidende thuiswerk enkele uren nodig zult hebben.


Online-cursus

Hieronder een ‘stappenplan’ om een idee te krijgen van wat de online cursus inhoudt:

 • We houden eerst een korte inleidende online-cursus middels een video meeting over navigeren met de smartphone, waarin ik je laat zien wat GPS-navigatie op de smartphone inhoudt, en leg ik je uit hoe je mijn cursusmateriaal kunt gebruiken. Hierbij geef ik ook enkele tips over stroomvoorziening en stuurbevestiging. Deze inleiding duurt ongeveer een half uur. Voor de video meeting kun je alvast het programma Zoom Client for Meetings op een windows- of mac-computer installeren.
 • Na de inleidende video-meeting stuur ik je een link naar het volledige cursusmateriaal dat bestaat uit stap-voor-stap schermvoorbeelden. Ter voorbereiding oefen je in en rondom thuis met het cursusmateriaal. (Het eerste deel van het cursusmateriaal staat onderaan op de cursuspagina van mijn website en kun je dus nu alvast bekijken en oefenen.)
 • Na één of twee weken oefenen – afhankelijk van hoeveel tijd jij nodig hebt – houden we een tweede video meeting waarbij ik live mijn computer- of smartphone-scherm aan jou kan laten zien. Deze video meeting duurt ongeveer twee uur. Dit kan ook eventueel opgesplitst worden in twee sessies.

De online-cursus geef ik aan 1 tot 3 personen en duurt ongeveer 3 tot 4 uur verdeelt over twee of drie video meetings. De kosten hiervoor bedragen:

 • 3 personen: €70 per persoon
 • 2 personen: €80 per persoon
 • 1 persoon: €120

De in de cursus gebruikte navigatie-app – zelf aan te schaffen via de app of play store – kost ongeveer €16 (iPhone) of €25 (Android).


VERVOLGCURSUS (najaar ’23)

In het najaar gaan er weer vervolgcursussen ingepland worden.

Voor diegene die (nog) meer willen weten over navigeren met de smartphone is er nu een vervolg met daarin de volgende onderwerpen:

 • Geavanceerde functies en instellingen van de navigatie-app én de smartphone.
 • Zelf maken van routes (met de smartphone maar vooral ook met diverse websites zoals komoot, ridewithgps en cycle.travel).
 • Coördinaten & plus codes. Camping & accomodatie-apps.
 • Tracks converteren en samenvoegen (GPX, GDB & KML).

De cursus is geschikt voor diegene die de BASISCURSUS hebben gevolgd óf voor diegene die al de nodige navigatie-ervaringen met de smartphone hebben en willen weten of er misschien nóg meer uit (de betere) navigatie-apps en de diverse route-websites te halen valt.

De kosten voor de vervolgcursus bedragen €65. Ter voorbereiding wordt het volledige cursusmateriaal opgestuurd zodat je je thuis  gedegen kunt voorbereiden. Houdt er rekening mee dat je voor dit voorbereidende thuiswerk enkele uren nodig zult hebben.

LocatieDatumAanmelden
Beagle Bikes te Utrechtnajaar 2023, nog in te plannenga naar webshop
Fietsvakantiewinkel te Elstnajaar 2023, nog in te plannenga naar webshop


Workshop aan huis (najaar ’23)

Wegens drukte geef ik momenteel geen cursussen aan huis.

Het grote voordeel van een workshop aan huis is dat ik op de persoon toegespitst les kan geven. Door ‘huiswerk’ van te voren op te geven kunnen we tijdens de workshop meer behandelen. Bovendien krijg je de sheets van de gehele workshop om naderhand alles op je gemak nog eens na te lopen.

Wil je in zo’n drie of vier uur tijd klaargestoomd worden voor je eerstvolgende fietsvakantie? Meld je dan aan voor een workshop aan huis. Bij voorkeur bij jou thuis, omdat je dan ook je eigen laptop of computer bij de hand hebt (waarop ik je kan laten zien hoe je zelf een route maakt of een bestaande route download).

Desgewenst kan jou eerstvolgende fietsreis gebruikt worden als oefenmateriaal, waarbij aan het einde van de cursus jouw route geheel op de telefoon staat. Hoef je alleen nog maar op de fiets te stappen!

Ter voorbereiding wordt een deel van het cursusmateriaal opgestuurd om thuis alvast mee te oefenen (o.a. installeren van de navigatie-app, downloaden van kaarten, het maken en vinden van recreatieve routes, interesspunten zoeken in de omgeving). Hierdoor kan er tijdens de cursus/workshop veel meer behandelt worden. Houdt er rekening mee dat je hiervoor enkele uren nodig zult hebben.

De workshop aan huis geef ik aan 1 tot 4 personen en duurt ongeveer 4 uur. De kosten hiervoor bedragen:

 • 4 personen: €80 per persoon
 • 3 personen: €90 per persoon
 • 2 personen: €100 per persoon
 • 1 persoon: €150

De in de cursus gebruikte navigatie-app – zelf aan te schaffen via de app of play store – kost ongeveer €16 (iPhone) of €25 (Android).


Voorproef cursusmateriaal

Om een idee te krijgen hoe het cursusmateriaal er uit ziet kun je deel A van het cursusmateriaal bekijken. (Het volledige cursusmateriaal bestaat uit ruim 15 delen.)

Android

Android GPS-navigatie – deel A

iPhone

iPhone GPS-navigatie – deel A